formacioacollidalinguisticadarija
SESSIÓ 1:
CONEIXEMENTS TEÒRICS
OBJECTIUS:
-
Adquirir nous coneixements teòrics sobre l’acollida lingüística per tal d’aplicar-los segons les necessitats de l’aula.
-
Conèixer nous recursos digitals per crear materials innovadors, pedagògics i eficient.
-
Identificar les etapes en les quals se situen els alumnes nouvinguts per tal de donar una resposta a les necessitats d’aquests.
TEMPORITZACIÓ:
-
1 hora i 30 minuts.
MATERIAL:
-
Ordinador, projector, telèfon o tauleta, Socrative, PowerPoint i casos.
DESENVOLUPAMENT:
Aquesta sessió va adreçada a introduir el que s’acomplirà al llarg de la formació i a donar a conèixer els continguts teòrics, mitjançant una presentació PowerPoint, per tal de donar resposta a les necessitats del centre. Primerament, el formador/a donarà a conèixer l’objectiu general de la formació i els específics de cada sessió.
Tot seguit, acomplirem un Socrative, amb format carrera i agrupaments aleatoris per a crear els equips cooperatius, amb un seguit de preguntes relacionades amb els continguts teòrics que abordarem en la sessió. Per tant, cada component del grup haurà de tenir el telèfon o una tauleta a mà, ja que el conjunt de respostes d'un equip es trobarà en els diferents telèfons dels components. Tot seguit, les hem adjuntat i hem assenyalat les respostes correctes amb negreta.
Què enteneu per Projecte Lingüístic de Centre (PLC)?
-
“És el document que recull els aspectes relatius a l’ensenyament i a l’ús de les llengües en el centre educatiu” (Generalitat de Catalunya, 2014).
-
“És un document que inclou els trets d’identitat del centre, els principis pedagògics, els principis organitzatius i el projecte lingüístic” (Generalitat de Catalunya, 2014).
-
“És un document que reflexiona sobre les accions que el centre desenvolupa per capacitar els alumnes i la resta de la comunitat educativa per a la convivència i la gestió positiva dels conflictes” (Generalitat de Catalunya, 2020).
Quina d’aquestes característiques estaria relacionada amb la primera etapa del Departament d’Ensenyament (2018)?
-
L’infant ja té adquirit lèxic de l’entorn i hi ha comprensió oral de les situacions habituals.
-
L’infant no es comunica en les llengües franques, per tant, la comunicació no verbal és essencial.
-
L’infant ha assolit el nivell A1 i A2 del MECR.
Quina d’aquestes característiques estaria relacionada amb la segona etapa del Departament d’Ensenyament (2018)?
-
L’infant comença a produir algunes paraules o expressions senzilles que escolta en la seva vida quotidiana de l’escola.
-
Els aprenentatges poden anar cada vegada més relacionats amb els objectius curriculars, ja que l’infant té una consolidació del nivell A1 i A2 de la llengua.
-
Els objectius que es plantegen envers l’infant estan encaminats per assolir el nivell A1, ja que l’infant compren oralment situacions quotidianes i rutinàries.
Quina d’aquestes característiques estaria relacionada amb la tercera etapa del Departament d’Ensenyament (2018)?
-
Tot i que l’infant té un nivell A1 i A2 de la llengua, no s’han de deixar de banda, ja que fins als 5-7 anys no s’assoleix el llenguatge acadèmic.
-
L’infant fa uns mesos que està en el sistema educatiu, per tant, no sap comunicar-se en les llengües franques, només sap dir algunes paraules i expressions.
-
L’infant ha assolit i integrat el lèxic de la llengua franca, per tant, pot produir-lo i utilitzar-lo en converses de forma espontània.
Digues quina d’aquestes afirmacions són correctes sobre el DUA.
-
És un conjunt de principis per al desenvolupament curricular que afavoreixen la igualtat d’oportunitats a totes les persones per aprendre (Generalitat de Catalunya, 2016).
-
Proposa atendre la diversitat de l’alumnat i reduir les barreres d’aprenentatge (Generalitat de Catalunya, 2016).
-
Totes són correctes.
El primer principi del DUA diu que (Generalitat de Catalunya, 2016):
-
Hem de fomentar l’interès i la motivació per l’aprenentatge, mantenir l’esforç i la persistència i donar opcions d’autoregulació.
-
Hem de fomentar l’interès i la motivació per l’aprenentatge i mantenir l’esforç i la persistència, però no donar opcions i eines d’autoregulació.
-
No hem de fomentar l’interès i la motivació per l’aprenentatge, però sí mantenir l’esforç i la persistència i donar opcions d’autoregulació.
El segon principi del DUA diu que (Generalitat de Catalunya, 2016):
-
S’han de donar diferents opcions per a la percepció i comprensió.
-
S’han de donar diferents opcions per a la percepció i comprensió i proporcionar activitats en diferents llenguatges.
-
No s’han de proporcionar activitats en diferents llenguatges, per evitar confusions.
El tercer principi del DUA diu que (Generalitat de Catalunya, 2016):
-
S’han d’oferir oportunitats per a l’acció, l’expressió, la manipulació i l’experimentació.
-
S’han d’oferir diferents formes d’expressió i accessibilitat i diferents opcions per a les funcions executives.
-
Les dues anteriors són correctes.
A continuació, s’explicarà què és un Projecte Lingüístic de Centre, les seves característiques (realista, objectiu, clar, avaluable i flexible) i les etapes de l’alumnat nouvingut (trencar el gel, ja ens podem comunicar i la llengua, base dels aprenentatges). Per tal de posar en pràctica els nous coneixements, els professionals de l’escola Andreu Castells s’agruparan en grups de 4 o 5 persones per a identificar l’etapa en la qual es troba l’infant nouvingut dels casos plantejats. Així doncs, cada equip tindrà dos casos a resoldre. Per a finalitzar l’activitat, es posaran en comú les respostes dels diferents casos en gran-grup. Així doncs, determinaran que el cas A es troba entre l’etapa 2 i 3, el cas B en la fase 1, el cas C en la 2, el cas D en l’1, el cas E en l’etapa 2 i el cas en la fase 3.
La darrera part de la sessió se centra en la intervenció a l’aula per tal d’atendre a l’alumnat nouvingut. Per tant, es donarà a conèixer un decàleg de bones pràctiques, estratègies d’intervenció docent per a cada etapa, la implementació del Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA), diversitat d’activitats (estimulació psicomotriu, referents de comunicació bàsica, joc simbòlic...), la importància de la interacció i la cooperació, recursos pel disseny d’activitats (el Canva, el Genially i el Powtoon) i un decàleg a seguir per tal de crear bons materials. A més, acomplirem les següents preguntes: de les activitats que us hem proposat per fer amb infants nouvinguts, quines heu vist o heu posat en pràctica? Quina us ha semblat més interessant?
Seguidament, s’explicarà que a la següent sessió hauran de crear un recurs, en grups reduïts, per a atendre a un infant, situat en una de les fases, donant a conèixer la importància de la col·laboració.
AVALUACIÓ:
-
Socrative, resolució dels casos i intervencions orals.